Category: Farsi

زیبایی‌شناسی فاشیسم (۱): از وین تا مونیخ (بخش یک)

در واپسین سال‌های قرن نوزده، وین قلب فرهنگی اروپاست. در جو انحطاط، در فضای مه‌آلود شهر، در آمفی‌تئاترهای دانشگاهی، تالارهای موسیقی و محفل‌های روشن‌فکرانه، هنرمندان و اندیشمندانی که…

زبان، هویت و مرکزگرایی: نگاهی به کتاب «این داستان را با لهجه بخوانید»

«این داستان را با لهجه بخوانید» نوشتۀ جبار شافعی‌زاده، اثری چند لایه است، و دربردارندۀ نقدی بی‌پرده بر مرکزگرایی، که از قضا به رغم عمر کوتاهش در این…

درباره دائره‌المعارف [روشنگری]: مقالات گلچین شده دائره‌المعارف (بخش ششم، علوم و هنرهای مکانیکی)

درباره دائره‌المعارف [روشنگری] (۱۷۵۱– 1772)/ مقالات گلچین شده دائره‌المعارف (بخش ۶)/ گردآوری: کریستیان دنی/ برگردان: مهرنوش غضنفری علوم و هنرهای مکانیکی: در دائره‌المعارف، «هنرهای مکانیکی» به مجموعه‌ا…

انتشار هفتگی کتاب «فرهنگ انسان‌شناسی اجتماعی و فرهنگی»: بخش چهل‌ودوم، کارائیب

بخش چهل‌ودوم/ کارائیب (Caribbean)/ کی. ای. یلوینتگتن/ برگردان: مهران کندری می‌توانیم ادعا کنیم که انسان‌شناسی اجتماعی و فرهنگی کارائیب نسبت به هستۀ نظم، ثانوی شده است. این امر…

عکس فوری (۲۹۲): خودکشی و ویرانی مطلق با جنگ یا تلاش برای بهبود موقعیت با مذاکره، انتخاب عقلانی روشن است

سال جدید برای مردم ما با دغدغه‌ها و فشارهایی بیش از پیش و بی‌سابقه در چند دهه اخیر آغاز می‌شود. از یک سو، فشارهای اقتصادی که کمر طبقه…

متلاشی شدنِ متلاشی‌شدگان: پیامدهای جامعه‌شناختی جهانی انتخاب ترامپ (بخش ۲)

عبدی جوادزاده، برگردان: آذر جوادزاده پست‌مدرنیسم و ​​سیاست تکه‌تکه‌ها: از دهه ۱۹۸۰ به بعد، برای چندین دهه، جهان با کنش، جنبش اجتماعی و سیاسی انسان‌ها که سعی در ایجاد…

انتشار هفتگی کتاب «فرهنگ انسان‌شناسی اجتماعی و فرهنگی»: بخش چهل‌ویکم، آدم‌خواری

بخش چهل‌ویکم/ آدم‌خواری (Cannibalism)/ و. آرِنـس/ برگردان: مهرداد میردامادی این فرض که دیگران، [یعنی آن‌هایی که] مظهر زمان و مکانی متفاوت هستند، آدم‌خوارند فرضی رایج در تفکر اجتماعی…

انتشار ویژه‌نامۀ نوروز ۱۴۰۴ و نوزدهمین سالگرد انسان‌شناسی و فرهنگ

امسال نیز به رسم هر سال انسان‌شناسی و فرهنگ به مناسبت نوروز سال ۱۴۰۴ و نوزدهمین سالگرد تأسیس این مؤسسه، ویژه‌نامه‌ای به سردبیری دکتر ناصر فکوهی، مدیر مؤسسه،…

متلاشی شدنِ متلاشی‌شدگان: پیامدهای جامعه‌شناختی جهانی انتخاب ترامپ (بخش ۱)

عبدی جوادزاده[۱] برگردان: آذر جوادزاده چکیده‑ مشاهده ساده جامعه‌شناختی از چرایی و چگونگی انتخاب رهبرانی مانند دونالد ترامپ توسط گروه بزرگی از جمعیت یک کشور، نشان‌دهنده جهش به…

درباره دائره‌المعارف [روشنگری]: بخش پنجم، مقالات گلچین شده دائره‌المعارف

درباره دائره‌المعارف [روشنگری] (۱۷۵۱– 1772)/ مقالات گلچین شده دائره‌المعارف (بخش ۵)/ گردآوری: کریستیان دنی/ برگردان: مهرنوش غضنفری سیاست: برخلاف تصور رایج، دائره‌المعارف نه مقاله‌ای تند و تیز سیاسی اس…

انتشار هفتگی کتاب «فرهنگ انسان‌شناسی اجتماعی و فرهنگی»: بخش چهلم، دین بودایی

بخش چهل/ دین بودایی (Buddhism)/ دیوید ن. گِلنر/ برگردان: مهرداد میردامادی دین بودایی دینی است با رسالت رستگاری انسان که نخستین بار بودا («روشن اندیش») در سدۀ ششم…

به مناسبت ۸ مارس (روزجهانی زن)؛ آیا ما زنان وارثان به‌حق خون‌های ریخته‌شده هستیم؟

بیش از صد سال است که زنان به‌طور جدی (بیش از گذشته) برای خواسته‌ها و حقوقشان خود را به آب و آتش می‌زنند تا بلکه بتوانند خودشان را…

امیدی زنانه برای جهان وامانده و شرایط اسف‌بار ما

ترامپیسم در آمریکا، قدیمی‌‌ترین دموکراسی مدرن جهان- که امسال دویست و پنجاهمین سالگرد استقلال خود را جشن‌ می‌گیرد- در کمتر از دو ماه از روی کار آمدن دوباره…

درباره دائره‌المعارف [روشنگری]: بخش سوم، مقالات گلچین شده دائره‌المعارف

درباره دائره‌المعارف [روشنگری] (۱۷۵۱– 1772)/ مقالات گلچین شده دائره‌المعارف (بخش ۴)/ گردآوری: کریستیان دنی/ برگردان: مهرنوش غضنفری اعتقادات: بی‌تردید، حوزه‌ای که نویسندگان دائره‌المعارف بیش از همه در …