از فالگوش تا حقیقت، ورود ما مخاطبان به سینمای مستند
آیا به سینما حقیقت میرویم تا با حقیقت مواجه شویم؟ حقیقتی از دنیایی مستدل و مستند؛ سینمای مستندی که روزگاری گویا به سینمای فالگوش هم مشهور بوده است.…
آیا به سینما حقیقت میرویم تا با حقیقت مواجه شویم؟ حقیقتی از دنیایی مستدل و مستند؛ سینمای مستندی که روزگاری گویا به سینمای فالگوش هم مشهور بوده است.…
روبرتو روسلینی کارگردان نامدار ایتالیایی، همان کارگردانی که رم شهر بیدفاع را ساخته است، فیلمی دارد که تصاویرش شباهت فراوانی به تصاویر ویرانیهای غزه دارد. در آلمان سال…
در واپسین سالهای قرن نوزده، وین قلب فرهنگی اروپاست. در جو انحطاط، در فضای مهآلود شهر، در آمفیتئاترهای دانشگاهی، تالارهای موسیقی و محفلهای روشنفکرانه، هنرمندان و اندیشمندانی که…
«این داستان را با لهجه بخوانید» نوشتۀ جبار شافعیزاده، اثری چند لایه است، و دربردارندۀ نقدی بیپرده بر مرکزگرایی، که از قضا به رغم عمر کوتاهش در این…
درباره دائرهالمعارف [روشنگری] (۱۷۵۱– 1772)/ مقالات گلچین شده دائرهالمعارف (بخش ۶)/ گردآوری: کریستیان دنی/ برگردان: مهرنوش غضنفری علوم و هنرهای مکانیکی: در دائرهالمعارف، «هنرهای مکانیکی» به مجموعها…
(Des turbans parlants)/ پیر بوردیو/ برگردان به فارسی: فرشین کاظمینیا متن زیر ترجمۀ مصاحبهای از «پیر بوردیو» (Pierre Bourdieu)، جامعهشناس و مردمشناس مشهور فرانسوی است که در آن…
بخش چهلودوم/ کارائیب (Caribbean)/ کی. ای. یلوینتگتن/ برگردان: مهران کندری میتوانیم ادعا کنیم که انسانشناسی اجتماعی و فرهنگی کارائیب نسبت به هستۀ نظم، ثانوی شده است. این امر…
امید و ناامیدی دو همسایه و دو سرزمین همجوار با مشترکات زیاد هستند. فقط نوع نگاه است که انسان را در جایگاه یا در سرزمین امید ساکن میکند…
بزرگترین وظیفۀ تفکر فلسفی که در طول تاریخ، در قامت دانش متافیزیک بازتاب یافته است، همچون حفر چاه در سرشت واقعیت است. تفکر در چنین پویشی، به سمت…
سال جدید برای مردم ما با دغدغهها و فشارهایی بیش از پیش و بیسابقه در چند دهه اخیر آغاز میشود. از یک سو، فشارهای اقتصادی که کمر طبقه…
عبدی جوادزاده، برگردان: آذر جوادزاده پستمدرنیسم و سیاست تکهتکهها: از دهه ۱۹۸۰ به بعد، برای چندین دهه، جهان با کنش، جنبش اجتماعی و سیاسی انسانها که سعی در ایجاد…
بخش چهلویکم/ آدمخواری (Cannibalism)/ و. آرِنـس/ برگردان: مهرداد میردامادی این فرض که دیگران، [یعنی آنهایی که] مظهر زمان و مکانی متفاوت هستند، آدمخوارند فرضی رایج در تفکر اجتماعی…
امسال نیز به رسم هر سال انسانشناسی و فرهنگ به مناسبت نوروز سال ۱۴۰۴ و نوزدهمین سالگرد تأسیس این مؤسسه، ویژهنامهای به سردبیری دکتر ناصر فکوهی، مدیر مؤسسه،…
با آرزوی آنکه برغم همه مشکلات دوستان و علاقمندان ما و همه مردم ایران بتوانند روزهای پایانی خوبی در سال جدید داشته باشند و سال نو را با…
عبدی جوادزاده[۱] برگردان: آذر جوادزاده چکیده‑ مشاهده ساده جامعهشناختی از چرایی و چگونگی انتخاب رهبرانی مانند دونالد ترامپ توسط گروه بزرگی از جمعیت یک کشور، نشاندهنده جهش به…
درباره دائرهالمعارف [روشنگری] (۱۷۵۱– 1772)/ مقالات گلچین شده دائرهالمعارف (بخش ۵)/ گردآوری: کریستیان دنی/ برگردان: مهرنوش غضنفری سیاست: برخلاف تصور رایج، دائرهالمعارف نه مقالهای تند و تیز سیاسی اس…
انتشار مجموعهی مستند روایت پردازانه از زندگی و کار «نصرت کریمی» (۱۳۹۸-۱۳۰۳) در شش قسمت، با عنوان «هنرمند بودن در ایران» به گمان من رخداد فرهنگی مهمی در…
بخش چهل/ دین بودایی (Buddhism)/ دیوید ن. گِلنر/ برگردان: مهرداد میردامادی دین بودایی دینی است با رسالت رستگاری انسان که نخستین بار بودا («روشن اندیش») در سدۀ ششم…
فصل هفتم: پیری و مرگ پیری و مرگ در عرصه فراموشی (ادامه از قبل): به بیانی اعلام اینکه: آدمی از اینرو از مرگ و مردن خویش آگاه است…
بیش از صد سال است که زنان بهطور جدی (بیش از گذشته) برای خواستهها و حقوقشان خود را به آب و آتش میزنند تا بلکه بتوانند خودشان را…
ترامپیسم در آمریکا، قدیمیترین دموکراسی مدرن جهان- که امسال دویست و پنجاهمین سالگرد استقلال خود را جشن میگیرد- در کمتر از دو ماه از روی کار آمدن دوباره…
درباره دائرهالمعارف [روشنگری] (۱۷۵۱– 1772)/ مقالات گلچین شده دائرهالمعارف (بخش ۴)/ گردآوری: کریستیان دنی/ برگردان: مهرنوش غضنفری اعتقادات: بیتردید، حوزهای که نویسندگان دائرهالمعارف بیش از همه در …
ماه پیش، به همراه سه دوست، در سینما Pathé Wepler، فیلم «اتابلی» [L’Établi] ، به کارگردانی «ماتیاس گوکالپ» [Mathias Gokalp]، کارگردان با استعداد فرانسوی را دیدم. فیلمی بسیار…
مقدمه جوامع مدرن با محوریت قرار دادن مفهوم دولت ملی، یعنی با تأکید بر مشروعیت یافتن قدرت سیاسی از پایۀ اجتماعی، مسئولیت سنگینی را بر دوش حاکمان گذاشتهاند…